Jak to chodí u studentů v Mozaice?

Páťáci a šesťáci se ptali v dubnu 2024 studentů na podrobnosti o programu pro dospívající.

Jak se učíte?

Pracujeme taky v pracovních blocích, stejně jako v této třídě. Od pondělí do středy od osmi do půl čtvrté a ve čtvrtek a v pátek do půl druhé. Taky máme tabuli, na které jsou napsané lekce, na které máme přijít.

Děláte prezentace pro ostatní?

Prezentací děláme hodně, třeba teď jsme si při dějepisu rozdělili témata a pak jsme si je odprezentovali navzájem. Pak jsou projektové prezentace, ty jsou slavnostnější a větší, někdy i hodně praktické. A jednou ročně Vernisáž pro rodiče.

Co to jsou projekty?

Při projektech pracujeme přibližně 6 týdnů na nějakém projektu, problému, co tady ve škole máme, a snažíme se ho řešit.  

Například teď byl projekt Jídlo, kdy jsme řešili, jak bychom měli jíst, jaké nutriční hodnoty by mělo jídlo mít, kde budeme nakupovat, jaký chleba budeme dělat… A potom tři z nás měli prezentaci o chlebu a upekli doma chleba a přinesli vzorek na ochutnávku.  

Nebo jsme řešili projekt Zahrada, zabývali jsme se biodiverzitou, zkoumali jsme zvířata, která u nás žijou (hmyz a ptáci), stavěli jsme záhony, sázeli jsme stromky, zaseli jsme louku a během prezentací jsme se šli podívat ven, co tam kdo udělal a zasázel. Nakonec jsme to shrnuli a i s fotkami poslali do soutěže Cirkulujme, vyhráli jsme první místo mezi týmy.

Jak se rozdělují úkoly?

Máme Duties list, na každého vyjdou tři práce, každý měsíc se losuje, co kdo bude dělat. Takže třeba jeden měsíc uklízíš ve třídě, objednáváš jídlo a vaříš v pondělí večeři.

Jak se rozdělují manažerské oblasti?

Na začátku roku každý řekne, co by chtěl dělat a s kým, a na základě toho se to vybírá. A po půl roce máme manažerskou burzu, buď můžeš zůstat u svojí oblasti, nebo si ji můžeš vyměnit.

Manažerská práce je velká zodpovědnost, záleží na tom, co tě zajímá. Není to tak, že když jsi manažer slepic, tak jsi jediný, kdo uklízí u slepic, na to máme právě ten Duties list. Spíš je to tak, že rozvíjíš tu svou oblast, staráš se o rozpočet a finance.

Teď máme 7 manažerských oblastí - ubytování, obchůdek a vaření, housekeeping, včely, farmáři, zahrada, spolek a účetnictví. O každou oblast se starají dva, výjimečně tři studenti.

Co když někomu nechutná večeře?

Máme šanon s osvědčenými recepty, ze kterých čerpáme. Když máte s něčím problém, tak to musíte řešit – buď si dáte něco jiného, nebo se domluvíte, že to třeba budete mít bez masa.

Jaké máte svačiny?

Kdykoliv během dopoledne si můžete dát ovoce (jablíčko, banán). A na odpoledne se většinou peče, nebo si dáme croissant nebo toast, děláme i pomazánky, svačíme společně v půl čtvrté.

Jak je to se spaním, kdy se vstává a co se dělá večer?

Večeři máme v šest, do sedmi máme potom volno. Od sedmi do devíti máme večerní program, na konci máme Memory time, kdy se učíme to, co se potřebujeme naučit zpaměti. Od devíti do desíti se připravujeme na spaní a pak je večerka.

Večerka je v deset, je to na vás, kdy půjdete spát, nikdo to nekontroluje, ale ráno potřebujete být fresh, takže pak stejně chodíme spát v deset.

Jak vypadá večerní program?

Někdy hrajeme hry, někdy děláme něco více vzdělávacího, secvičujeme choreografii na besídku, výjimečně se díváme na film.

A ráno?

V 7:15 začíná rozcvička nebo připravuješ snídani, většinou ji připravují dva, v 7:40 je snídaně.

Střídáme 3 druhy snídaní, buď si něco upečeme nebo máme chia puding nebo jíme chleba. Dříve jsme dělali domácí musli a vařili jsme kaši. Vždycky je to na domluvě, co té skupině vyhovuje.

Jak se staráte o slepice a kuřata?

Ke slepicím chodíme jednou denně, vždycky pro vajíčka. Zkontrolujeme, že mají jídlo a pití. Když se líhnou kuřátka, tak je kontrolujeme tak dvakrát denně.  

Chceme mít 49 slepic a jednoho kohouta. Jednou měsíčně zastřiháváme slepicím jedno křídlo, aby nám nepřelétávaly. Máme v plánu sbírat vodu ze střechy kurníku, abychom jim nemuseli nosit vodu.

Jak se staráte o včely?

Manažeři, Vašek s Ríšou, na tom pracujou, připravují se na nové včely. Pojedeme za Helenou Průšovou do jižních Čech, která má svých asi 100 včelstev, aby se ještě více naučili a nechali tam naše úly. Helena nám pak přiveze naše včelstva.

Jak se staráte o zahradu?

Manažeři zahrady plánují rozvoj zahrady. A jednou za čas manažeři zahradu projdou a sepíšou, co je potřeba udělat. Potom to sepíšou do tabulky, např. ostříhat větve, něco zasadit, sbírat jablka, zalívat, my se k jednotlivým úkolům zapíšeme a uděláme to.

Jak se sportuje?

Ve 4 máme tělocvik, třeba si zahrajeme nějakou běhací hru. Na jaře, když máme spoustu práce, tak pracujeme na zahradě. A stejně jako vy máme na podzim a na jaře nějaký sport, teď jsme měli volejbal, lukostřelbu, chodili jsme na atletiku, bude power joga.

Jak si rozdělujete pokoje?

Většinou si vyberete kamaráda a jste s ním na pokoji. Kluci nejsou na pokoji s holkama. Jeden rok jsme měli pravidlo, že sedmáci musejí být s někým starším, teď už pro to není důvod. Pokoje jsou většinou po dvou, jeden je po třech.

Kdy používáte telefony?

Pro zábavu před obědem, po večeři a před spaním. V deset se vypíná WiFi. Je to volný čas na pokojích, je to na vás, co budete dělat. Je tady špatný signál, takže vlastní data moc nefungujou. Na mobilu můžete být, ale pak stejně zjistíte, že se to nevyplatí, protože potřebujete ráno vstávat.

Kdy bude zkušební týden?

Šesťáci se připojují ke studentům na konci školního roku, bývá to 8 dní, těsně před besídkou.

Jaké to je trávit tady 3 večery?

Poznáš kamarády o dost líp. Neskutečně vás to sblíží. Velmi rychle si na to zvykneš, je to zábava.

Jak to děláte, když máte kroužek?

Spousta z nás má kroužky, buď jedeš sám, nebo tě rodiče vyzvednou. A pak se můžeš vrátit, do desíti. Když končíme hodně pozdě, tak už se nevracíme. Když se domluvíš, schovají ti studenti večeři. A myslíme na to i v rámci Duties listu.

Můžete říct něco o meetingu?

Meeting máme v pondělí ráno a na konci týdne. V pondělí shrneme, co se bude během týdne dít. Na konci týdne je delší, tam probíhají všechny domluvy. Když manažer chce něco nakoupit, tak to schvalujeme. Jeden z nás to vede, druhý zapisuje všechny důležité informace.

Jaké se učíte jazyky?

Kromě angličtiny a češtiny většinou španělštinu. Na angličtinu chodí Andy, tráví s námi dvě dopoledne týdně. Během sedmičky se můžeš rozhodnout, jaký další jazyk se budeš učit. Na španělštinu máme učitelku, ale můžeš se učit i jiný jazyk, třeba si můžeš najít lektora mimo školu.

Je to velká změna, přestoupit z šestky do sedmičky?

Je to ze začátku těžší, ale zvykneš si.