Naše cesta do Mozaiky

Příběh jedné rodiny z Mozaiky

Mozaika pro mne byla jedním z důvodů, proč jsme se přestěhovali z Prahy a zároveň jeden z důvodů, proč toho nelituji.

První syn se nám narodil o 2 měsíce dříve a jako novopečená maminka jsem si uvědomila, že nemám nic nastudováno. Muž měl jasno a vyrobil miminku první Montessori mobile - Munari. Zpětně je mi jasné, že o Montessori metodě ve vzdělání našich dětí bylo rozhodnuto.


Uběhly dva roky, narodil se druhý syn a my jsme se metodou Marie Montessori inspirovali a přirozeně začlenili do výchovy. Když bylo klukům 3 a 1 rozhodli jsme se přestěhovat z centra Prahy. Důležité kritérium bylo mít v dosahu alternativní školu. Zdálo se, že Mnichovice splňovaly většinu našich kritérií, tak jsme se sem jednou o víkendu z přeplněného centra Prahy vydali. Naše smíšené pocity při projíždění liduprázdných Mnichovic se naprosto rozplynuly, když jsme dorazili k Mozaice. Byla to láska na první pohled. A to jsme ještě netušili, jak báječná komunita je s touto budovou spojena. Ihned jsem kontaktovala Táňu ohledně první návštěvy. Ta byla také nezapomenutelná, vyšlo to neplánovaně na den focení. Kdo zná focení v Mozaice, ví o čem mluvím. Vřelá atmosféra, báječný fotograf, všude samé úsměvy. A ty báječně otevřené a uvolněné děti. Tomu se nedalo odolat. Čas byl okouzlující. Při povídání s tehdejší hlavní učitelkou v MŠ jsem nadšeně pozorovala reakce dětí a její přirozenou komunikaci s nimi. To vše mě naplnilo pocitem radosti.


Vše dopadlo dobře a Mozaika je nyní už 4. rokem naší každodenní součástí. Stále cítím velké štěstí a pokoru, že můžeme být součástí komunity, kterou vytváří. Vzájemně budujeme pocit sounáležitosti a důvěry.


Zásadní dík patří Táně a celému týmu Mozaiky. Obdivuji Táňu, jaký tým lidí postavila a vede, vůbec, co dokázala a neutuchající mravenčí práci profesionálů, kteří se každý den našim dětem věnují. Vím, že to, jak Mozaika funguje, je podloženo úsilím všech, kdo ji vytváří - kluci mají výborný vztah s učiteli a učitelkami, chutná jim to, co paní kuchařka uvaří. Cítí se tam dobře.


Na každém kroku je vidět, že přístup Marie Montessori je opravdový a celý tým jej včleňuje do svých každodenních aktivit. Jako rodiči mi vyhovuje otevřená komunikace, která je zároveň strukturovaná a zaměřená na to důležité, co potřebuji a chci vědět.  

Těším se na další roky, které s Mozaikou spojíme.

Andrea Tetík