27.1.2022

Společné bydlení dospívajících

Boarding program jako další střípek z komplexní mozaiky programu pro dospívající

Lucie Vaňková
Lucie Vaňková

Občas se jako průvodci a učitelé setkáváme s překvapením a zároveň zvědavostí rodičů, sousedů a přátel, když zjistí, že naši studenti jsou ve škole 3x týdně přes noc. “A to tam spí?” “Už od dvanácti let?” Jejich reakce jsou pochopitelné. V českém prostředí něco takového příliš neznáme. Společné bydlení má svůj důvod - vývojové potřeby a možnosti dospívajících.

Co si dospívající přejí ze všeho nejvíce? Kromě jiného dělat věci společně a po svém, být mimo dohled rodičů.

Čemu věnují nejvíce energie? Často vlastním nápadům a projektům. Někdy potřebují inspiraci, aby energie spojená s vlastními projekty přišla, dává jim však sílu překonávat své dosavadní možnosti, přijmout zodpovědnost a dospět.

Co tedy dospívající potřebují pro svůj rozvoj? Bezpečné prostředí, ve kterém se budou moci pouštět do reálných úkolů, a získají díky tomu sebevědomí postavené na reálném základě.

Maria Montessori navrhla prostředí pro dospívající tak, aby jim umožnilo rozvíjet se podle svých potřeb. V dospívání jde především o to poznat, kým jsem, jaká je má role ve společnosti, čím mohu ostatním přispět, a vědomí, že se o sebe dokážu postarat. Úkolem tohoto nelehkého období mezi dětstvím a dospělostí je připravit se na dospělý život.

V boarding programu neboli programu s ubytováním si studenti plánují a objednávají jídlo, vaří, uklízí, pečují o zahradu a zvířata, hospodaří se svým rozpočtem, plánují společně strávený čas. A jako skupina tvoří komunitu – malou společnost, která se společně rozhoduje o tom, co je právě potřeba udělat, jak si rozdělit práci nebo jak si vydělat peníze, když si potřebují koupit nové nářadí na zahradu. Každý ze studentů se tak učí soběstačnosti, zodpovědnosti a samostatnosti v bezpečném prostředí, s partou kamarádů a s podporou dospělých.

A co na pobyt v programu pro dospívající říkají sami studenti? To si můžete pustit na youtubovém kanálu Mozaiky ve videu, které studenti sami natočili.

péče o zahradu
úklid společných prostor